25 October, 2009

18) TaugeH

SaLam seMUa...

Mesti ramai suka makan taugeh kan..?
Nak pulak campur dlm char kuey teow..
hmmm rangupnyer...
Tapi.. nak beli taugeh tu kene buat eksperimen dulu..
beli sket, jgn makan dulu sebaliknya simpan dulu utk 3 hari.
Pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari camane??
Dan kalau boleh.. jgn beli taugeh yg kaler putih berseri tu.
kepututsan yg mungkin boleh didapati...
Lepas 3 hari bau taugeh tu hanching semacam.
bermakna taugeh tu disiram dgn urine aka air kencing.
dan air urine tu la jugak menyebabkan kaler putih berseri.
kalau nak tau taugeh keluaran bumiputera senang aje.
Kaler dia mcm kekuningan sket dan cepat layu serta
kurang rangup, sebabnya langsung tak guna urine
sebagai baja.
Info ni aku dapat dari kawan aku yg
keja dier berkaitan dgn benda2 nih..
mereka yg pernah buat lawatan ke pusat2 penanaman taugeh
dibeberapa negeri tertentu yg diusahakan oleh cha ya nun alip.
Siap terjumpa satu bilik khas simpan air kencing utk disiram
pada pokok2 taugeh tu. Dan kenapa taugeh nih jadik mangsa?
Sebabnya taugeh ni.. jenis pokok menyimpan air siraman
bulat2 terus dlmbatangnya. Tak spt sayuran lain iaitu sayuran2,
berdaun hijau yg mengalami fotosintesis.
Semasa proses penyerapan baja atau dgn erti kata lainnya
air siraman masuk ke tanah dulu barulah akar menyerap
dan proses fotosintesis berjalan utk penyerapan zat2 dari baja.
Tak mcm taugeh dia serap terus ape yg kita siram sebab
pertumbuhan tumbesaran bukan secara fotosintesis.
Tu sbbnya kalau simpan dlm masa 3 hari bau dia
wangiiiiiii semacham...
Jadi... bagi tau la kat sedara mara,
kengkawan pasal nak mengenal taugeh2 yg hanching dgn
taugeh2 bumiputera okayy..
Tu belum aku citer pasal sayur sayuran deme yg segar bugar tuh..
Takut jugak aku nak makan.. sayur sayuran..
dari cha ya nun alip nih..
Baik aku beli sayur, ayam dan lain2...
kat kedai PAK AJI yang berhampiran...
dah tentu halalnyer....

2 comments:

chemistry_lady said...

hehehe.. kedai pak aji plak. kekeke

hajarmarlina said...

eee gelinye..cmne ek?